OGIBiz Website

Main Description
2847414

Menu
2833794
Main Description
2834083

Δικαιούμαστε ευκολία και άνεση. Ναι, αλλά πόσο?Αρχέγονα, η ανθρώπινη ύπαρξη έχει ανάγκες που χρειάζεται να καλύπτονται. Μία από τις βασικές αυτές ανάγκες, είναι η ανάγκη για ασφάλεια. Μέσα στις δυσκολίες της ζωής, μέσα στις ανατροπές και στους κάθε λογής πόνους, έχουμε όλοι ανάγκη από οάσεις ευχαρίστησης και ανεμελιάς. Η κάθε ευκολία που μας παρέχεται, η κάθε άνεση που δημιουργεί ξεκούραση στην ζωή μας, είναι πολύτιμη.

Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Η άνεση και η ευκολία που θέλουν να σου πουλήσουν οι πάντες, για να έχεις μια καλύτερη ζωή… Από το μίξερ χειρός έως το ανατομικό μας στρώμα, από μια γρήγορη εξυπηρέτηση στην τράπεζα έως την αποπληρωμή δανείου μέσω του κινητού τηλεφώνου, η άνεση και η ευκολία έχουν γίνει λάβαρα που προσκυνάνε οι πολυεθνικές, οι διαφημιστικές, ακόμα κι εμείς. Είναι τόσο ωραίος ο τρόπος που μας πλασάρουν τα προϊόντα που θα μας λύσουν τα χέρια, που θα μας κάνουν ευτυχισμένους, χωρίς όμως να καταλαβαίνουμε την παγίδα στην οποία μπορεί να πέσουμε αργά ή γρήγορα.

Και η παγίδα αυτή είναι η συνήθεια. Η συνήθεια της άνεσης και της ευκολίας. Η συνήθεια που γίνεται τρόπος ζωής και νοοτροπία και η οποία μας κάνει να νομίζουμε πως ό,τι δεν εμπεριέχει ευκολία είναι κακό, βλαβερό, αρνητικό. Η συνήθεια η οποία οδηγεί ύπουλα το άτομο σε υποτονικότητα ή μαλθακότητα… νοητική και σωματική. Διότι:

 1. Το σύστημά του ατόμου παύει να εκπαιδεύεται στα δύσκολα και μπροστά σε μια πρόκληση θα πελαγώσει εύκολα
 2. Μένει απροετοίμαστο και άπειρο μπροστά σε μια δύσκολη ανατροπή που χρειάζεται σωστή και άμεση διαχείριση
 3. Μαθαίνει να φοβάται την δυσκολία σαν κάτι που πρέπει να ξορκίζει
 4. Θεωρεί ότι η πρόοδος και η εξέλιξη συνδέονται μόνο με την ευκολία και την άνεση
 5. Πιστεύει πως η ευκολία και η άνεση είναι αυτοσκοπός στην ζωή και όλη του η νοοτροπία χτίζεται πάνω σε αυτόν τον σκοπό
 6. Έτσι απαξιώνει την εργασία, τον κόπο, την προσπάθεια
 7. Ή απαξιώνει άλλους που κοπιάζουν και τους συμπεριφέρεται σαν κατώτερους

Ναι, είναι πολύ ευχάριστο και αναζωογονητικό να σου λύνονται τα χέρια όταν χρειάζεσαι βοήθεια και μάλιστα άμεση, να ζεις άνετα και βολικά, αλλά όταν επιδιώκεις να στηρίζεις όλη την ζωή σου σε αυτό το σκεπτικό, σκέψου και κάποιες δυσάρεστες συνέπειες που θα τις βρεις κάποια στιγμή μπροστά σου.

Το χειρότερο είναι όταν έχεις αυτό το σκεπτικό και για τα παιδιά σου, όταν προλαβαίνεις όλες τους τις ανάγκες και επιθυμίες, χωρίς να τα αφήνεις κουραστούν για τίποτα. Αργά ή γρήγορα θα φτιάξεις ευνουχισμένα παιδιά που δεν θα ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται όταν μεγαλώσουν και μπουν στην αληθινή ζωή. Θα θεωρούν τους πάντες και τα πάντα ότι τους ανήκουν, ή ότι οι άλλοι θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους και θα δυσκολέψουν πολύ την ζωή των συνανθρώπων τους και των σχέσεών τους.

Ο ανθρώπινος νους είναι κατασκευασμένος για προκλήσεις, προβλήματα, δυσκολίες, ανατροπές, γιατί έχει την ικανότητα να ανταπεξέρχεται μέσω της φαντασίας του που ξέρει να επινοεί λύσεις, διεξόδους, ισορροπίες. Αν όμως τον βάλουμε στην άκρη επαναπαυόμενοι ότι θα τα κάνουν όλα οι άλλοι, θα τα κάνει όλα ένα μηχάνημα, οι υπάλληλοι που πληρώνουμε, το κράτος, οι πολυεθνικές, ένα ρομπότ κλπ, τότε είναι σαν να του λέμε πως η δουλειά του τελειώνει στην βασική εκπαίδευση, ίσα ίσα για να λέμε πως δεν είναι άχρηστος.

Όμως η ζωή είναι γεμάτη από σκαμπανεβάσματα και τίποτα δεν μας εγγυάται μία μόνιμη και μακάρια άνεση. Αλλιώς δεν θα ήταν ζωή. Γι’ αυτό, καλό είναι:

 • Nα είμαστε σε εγρήγορση, να μην θυμώνουμε με την δυσκολία αλλά να την βλέπουμε σαν ευκαιρία προς μάθηση και εκπαίδευση.
 • Να μην αγανακτούμε με τις ανατροπές, γιατί μπορεί να κρύβει μια ευκαιρία που αν δεν είμαστε με τον νου μας ανοιχτό, μπορεί να την χάσουμε.
 • Ας εξασκούμε όλο μας το σύστημα στις προκλήσεις της ζωής, δεν είναι προς θάνατον. Από μικρά πραγματάκια που χρειάζεται να κάνουμε μέσα στο σπίτι, έως και μεγάλα έξω στον κόσμο.
 • Να μην φοβόμαστε το δύσκολο, αλλά να χαιρόμαστε που έχουμε την ικανότητα να το λύσουμε με κάποιον τρόπο.

Για να έχουμε υγιή συστήματα, πρέπει να είναι δυνατά και εξασκημένα. Όπως το μυϊκό, το καρδιακό, το νοητικό κλπ. Έτσι και ως άτομα, στην ζωή πρέπει να είμαστε δυνατοί και εξασκημένοι στα δύσκολα. Άλλωστε όπως λέει και ο σοφός λαός μας, ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται. Αλλιώς στα γλυκά νερά μιας ήσυχης λίμνης δεν μπορεί να μετρηθεί η αξία του.

Και όπως λέει ένας σοφός φίλος, «με την φωτιά δαμάζεται ο σίδηρος και γίνεται χρήσιμο κάτι, όχι με το φυστικοβούτυρο». 

Νάνσυ Φωτοπούλου

Ανθρωπιστικές Επιστήμες Αυτοβελτίωσης

Footer
2833799