OGIBiz Website

Main Description
2847414

Menu
2833794
Main Description
2834072

Ζήσε με αισιοδοξίαΚάποιες φορές ισχύει αυτό που λένε «ο φόβος φυλάει τα έρμα» αλλά όταν γίνεται τρόπος ζωής, κάνει τον άνθρωπο απαισιόδοξο και συχνά μίζερο.

Μέσα στην καραντίνα ακούσαμε για ανθρώπους που κόντεψαν να τρελαθούν και γι’ άλλους που άρπαξαν την ευκαιρία κι έκαναν δημιουργικά πράγματα. Βλέπουμε ακόμα και τώρα, κάποιους να τρέμουν από φόβο και άλλους να συνεχίζουν απτόητοι και αισιόδοξοι την ζωή τους. Κάποιοι αγαπούν να ψάχνουν και να μεταδίδουν αρνητικά σενάρια και άλλοι που χαμογελούν προσπαθώντας για το καλύτερο.

Δυστυχώς, η απαισιοδοξία, (που είναι η αγαπημένη κόρη του φόβου) σού στερεί την ικανότητα να ονειρεύεσαι και να κάνεις σχέδια, γιατί όλα μεταφράζονται μέσα από μία ματαιότητα. Δεν μπορείς να δεις μακριά, δεν μπορείς να δεις προοπτικές που θα σε κάνουν να αλλάξεις προς το καλύτερο. Το οπτικό σου πεδίο στενεύει γιατί ο εσωτερικός σου χώρος είναι στενός και γκρίζος.

Είναι σα να ζεις μέσα σε ένα πολύ μικρό σπίτι όπου όλα έξω από αυτό είναι επικίνδυνα και ανώφελα. Έτσι περιορίζεσαι στο να κάθεσαι μέσα, ή έστω μέχρι την μικρή αυλή σου, ενώ ο κόσμος εκεί έξω έχει και πολλά υπέροχα που δεν μπορείς να δεις και δεν μπορείς να βιώσεις. Η μοναξιά που φέρνει η απαισιοδοξία γεννά κι άλλη μοναξιά κι άλλη απαισιοδοξία και τελικά εγκλωβίζεσαι στον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων και πεποιθήσεών σου για την ασχήμια του κόσμου, για τις κατεστραμμένες σχέσεις, για την κακή οικονομία, για τις μαύρες μέρες που έρχονται… Αναβάλεις ξανά και ξανά κάποια λύση ή να βρεις διέξοδο κι έτσι συνεχίζεις να νομίζεις εσφαλμένα πως τίποτα δεν είναι ικανό να σε βγάλει από την μιζέρια. Είναι σα να χτίζεις επιπλέον τοίχο έξω από την αυλή σου που σου κόβει κάθε ορατότητα.

Αν δεν βάλεις ένα μεγάλο STOP σε όλα αυτά, η κατάληξη θα είναι μοναξιά και ασθένεια.

Οι φοβισμένοι άνθρωποι έλκουν τον φόβο όπως έλκουν τα σκυλιά που τον μυρίζουν. Δεν ξέρουμε κανέναν άνθρωπο στην ανθρώπινη ιστορία που μεγαλούργησε μέσα από τον φόβο και την απαισιοδοξία, οπότε αυτό από μόνο του είναι ένα γερό καμπανάκι για να καταλάβεις πως αυτά τα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτήν την στάση, δεν έχουν κανένα όφελος για να επιτύχεις οτιδήποτε.

Φυσικά αν είσαι στο δάσος και δεις να έρχεται από μακριά ένα αγριογούρουνο, τότε ο χρήσιμος φόβος σου θα σε κάνει να σκαρφαλώσεις σε ένα δέντρο για να σωθείς. Αλλά όταν η κάθε σου μέρα διέπεται από φόβο, τότε είσαι ένας δυστυχής άνθρωπος με περιορισμένες ικανότητες για να καταφέρεις να είσαι χαρούμενος.

Ευτυχώς, τα καλά νέα είναι ότι η αισιοδοξία μαθαίνεται. Είναι και αυτή μια δεξιότητα συναισθηματική που με εξάσκηση μπορεί να καταχωρηθεί ως ένα νέο θετικό πρόγραμμα στο σύστημά σου, αρκεί να την επιλέξεις συνειδητά.

Η αισιοδοξία πρέπει να είναι σταθερή επιλογή σου για να μη λυγίζεις με την πρώτη δυσκολία, για να μπορείς να σηκώνεσαι ξανά και ξανά, όσο χρειαστεί. Η αισιοδοξία ως συναίσθημα δύναμης και χαράς, δίνει εντολή στον εγκέφαλο να στείλει τις ενδορφίνες (που είναι οι ορμόνες της ευφορίας) σε όλο το σώμα για να παραμείνει υγιές.

Χωρίς αυτή, θα πτοείσαι εύκολα από αρνητικές επιρροές και θα γίνεσαι εύκολο θύμα από φόβους άλλων και από τις καταστάσεις. Η αισιοδοξία σε σηκώνει από την θέση του θύματος και σε φέρνει μπροστά στην προσωπική σου ευθύνη.

Γιατί αν δεν είσαι εσύ καλά, δεν θα είναι τίποτα καλά γύρω σου. Το θέλεις αυτό? σίγουρα όχι! Γι’ αυτό ας είναι η αισιοδοξία για σένα ένας μονόδρομος για το καλύτερο μέλλον σου, ας είναι η συνειδητή και υπέροχη επιλογή σου που θα σου δίνει δύναμη, θάρρος, χαρά.

Το αξίζεις και σίγουρα το μπορείς!

Νάνσυ Φωτοπούλου

Footer
2833799